Om man ska bilda en grupp med 5-6 utvalda personer i ett Lokalt Parallellsamhälle så finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till och många avväganden att göra. Var och får själv avgöra vad som är viktigast i valet av medlemmar i gruppen.
1. Det enklaste är naturligtvis att utgå från de 5-6 vänner som man umgås mest med. Att bygga varje grupp på redan etablerad vänskap och förtroende är något som bör vara en ständig ledstjärna.
2. Ett annat bekvämt alternativ är att välja de 5-6 vänner som bor närmast, eftersom det då blir enkelt för alla att mötas ofta. Att genom gruppen utveckla den vänskap som redan finns är också en viktig ledstjärna i detta sammanhang.
3. Kanske vill man helst välja de 5-6 vänner som man anser sig stå närmast, oavsett var de bor och hur mycket man umgås med dem. Detta borde ju både skapa den starkaste gemenskapen och den största trivseln i gruppen.
4. Har man ett speciellt intresse som man vill att gruppen ägnar sig åt så väljer man antagligen 5-6 vänner som delar samma intresse. Om alla exempelvis vill odla så har man kanske tillsammans både den erfarenhet och den kunskap som krävs för att lyckas bättre än om man är ensam om detta intresse i gruppen.
5. Om man istället vill ha 5-6 medlemmar som tvärtom kompletterar varandra för att tillsammans ha så bred och mångsidig kunskap och erfarenhet som möjligt inom olika områden, så behöver man göra ett helt annat urval av vänner efter en noggrann inventering.
6. Vissa anser säkert att köns- och åldersfördelningen är viktigast vad gäller de 5-6 medlemmarna. En yngre, en medelålders och en äldre av vardera könet skulle ju ge en helt annan balans än om alla har samma ålder och kön.
7. Några kanske fokuserar helt på vilka 5-6 vänner som man helst vill ha med i kristider, medan andra enbart fokuserar på vilka vänner som man helst vill ha med i goda tider. Många överväger nog bådadera.
En av fördelarna med att varje individ kan vara med i valfritt antal grupper i nätverket är att man själv kan bilda en grupp med noga utvalda vänner enligt en av punkterna i listan ovan, och samtidigt ingå i andra grupper med vänner som är utvalda enligt någon av de andra punkterna i listan.
Man kan naturligtvis även kombinera flera av listans punkter i en och samma grupp, om man har många vänner som passar in på flera av punkterna. Och man behöver inte vara just 5-6 personer i varje grupp, utan medlemmarna kan själva komma överens om hur många man vill vara i gruppen. Några medlemmar kan ju dessutom tillkomma och andra kanske även lämnar gruppen av olika skäl.
Det som är gemensamt för alla grupper är att de får pröva sig fram själva och se vad som fungerar för dem. Det som fungerar i en viss grupp kanske inte fungerar i en annan. Men det är ändå viktigt att utbyta erfarenheter med varandra så att man både lär av varandras misstag och av varandras framgångar.
Förutsättningarna är ju väldigt olika för grupper i tätort och i glesbygd till exempel. Skillnader i gemensamma lokala resurser och geografiskt avstånd mellan medlemmarna gör att man inte alls kan göra på samma sätt i olika grupper. Kanske förblir man en ensam liten grupp utan kontakt med andra grupper under lång tid. Men man är ändå en del av nätverket, även om man inte ens känner till att det existerar.
Eftersom bokens Lokala Parallellsamhällen baseras på redan befintliga vänkretsar av olika slag så behöver inte så mycket mer göras än att medvetandegöra nätverkets grundstruktur och utveckla de befintliga vänskapsband man har på ett mer medvetet sätt.