Telefoni och Internet har på senare tid blivit nästan synonymt, från att tidigare ha varit två helt olika tekniker för kommunikation. Många använder numera sin mobiltelefon som dator eller sin dator som internettelefon.
Telefonsamtal, Videokonferens, SMS, Chat, E-post, E-bok, Talbok, GPS, Google, Facebook, YouTube, Klocka, Webbshop, Swish och BankID är bara några exempel på olika användningsområden. Detta har mer och mer börjat ersätta våra fysiska bibliotek, biografer, butiker, banker, böcker, tidningar, radio och TV.
Det har också till viss del börjat ersätta det fysiska mötet mellan människor, samtidigt som vi antagligen har utökat kontakten online med både vänner och främlingar över hela världen. Vad som är fördelar och vad som är nackdelar med alla dessa förändringar kan upplevas olika för var och en, och vi ska här främst fokusera på hur den underliggande infrastrukturen ser ut.
Det finns i princip två olika sätt att överföra kommunikation – via kabel eller trådlöst. Trådlös förbindelse kan i sin tur ske på två olika sätt – via markantenn eller satellit. Numera har de flesta tillgång till fiberkabel eller mobilt bredband för både telefoni och internet. Satellit som alternativ är än så länge nästan tio gånger dyrare och används därför mest där de båda andra inte fungerar.
Telias gamla kopparnät används fortfarande på enstaka ställen men beräknas vara helt avvecklat 2026, och då ersatt av något av de andra alternativen. Amatörradio är en annan gammal teknik för kommunikation som fortfarande används och beskrivs närmare i nästa kapitel om Media och Kommunikation.
De fyra mobiloperatörer som har egna nät i Sverige är Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Alla andra operatörer använder någon av dessa fyra nät. Vad gäller mobilt bredband är det samma fyra företag plus Net1 som har egna nät, och alla övriga leverantörer använder någon eller några av dessa nät.
På fibersidan är det endast ett fåtal företag som har helt egna nät i vissa begränsade områden, men Telia, Tele2, Telenor, Tre, GlobalConnect och IP-Only är de som genom olika typer av samarbeten innehar de fibernät som förekommer. Alla övriga internetleverantörer använder något eller några av dessa nät.
Många internetleverantörer erbjuder även sina kunder en egen VPN i sina serverhallar, som är en förkortning för Virtuellt Privat Nätverk. Med VPN-teknik kan man kryptera sin internettrafik och dölja din online-identitet för att förhindra tredje part att spåra ens aktivitet online eller stjäla data.
Men man kan även med tillräcklig teknisk kompetens och rätt utrustning ha motsvarande teknik hemma i sitt eget vardagsrum, om man vill stå helt utanför beroendet av internetleverantör. Man är dock fortfarande beroende av någon bredbandsoperatör för att ha någon nytta av en egen server i bostaden.
Vissa internetleverantörer profilerar sig som integritetssäkrare än andra. Det betyder att de inte lämnar ut sina kunders uppgifter utan domstolsbeslut och är beredda att även bestrida ett sådant beslut upp till högsta instans – medan andra leverantörer omedelbart lämnar ut alla uppgifter om en kund på någon myndighets begäran. Bahnhof är den internetleverantör som främst har uppmärksammats för sin integritetskamp mot olika myndigheter.
Användandet av dagens telefoni och internet innebär en mängd fördelar som tidigare generationer inte har haft tillgång till. Man kan idag stå i direkt kontakt med mängder av människor över hela världen utan att ens behöva lämna sitt hem. Att enbart vara verksam lokalt innebär därmed inte längre att man blir mer inskränkt än den som reser runt i hela världen. Man kan till och med ha mer internationella kontakter genom att vara stationär än genom att resa runt i dagens högteknologiska värld.
Men vad händer den dag då denna högteknologi inte fungerar av olika anledningar? Jo, vi blir då helt utlämnade till de lokala kontakter vi har, och om vi inte har odlat dem lika väl som våra internationella eller nationella kontakter så har vi inte mycket av vårt sociala nätverk kvar. Att först då börja bygga upp sitt lokala sociala nätverk är något helt annat än att långt tidigare ha odlat väl fungerande lokala kontakter med såväl grannar som vänner och bekanta i bygden.
Ta gärna reda på hur ditt högteknologiska kontaktnät ser ut och undersök om det finns någon lokal analog motsvarighet till detta, dvs om din sociala livskvalitet skulle bestå även om telefoni och internet slutar fungera för kortare eller längre tid. Om inte, så är det hög tid att ta reda på vilka människor du har på närmare håll som motsvarar dem du redan har och uppskattar på längre avstånd. Kanske har du aldrig ens undersökt detta, och blir förvånad över vilka du hela tiden haft omkring dig utan att känna till dem.
En lämplig strävan i detta sammanhang är att använda de digitala högteknologiska sociala plattformarna på ett sätt som samtidigt stärker både ditt internationella/digitala sociala nätverk och ditt lokala/analoga sociala nätverk, så att du på sikt blir mer och mer oberoende av att högteknologin fungerar.