Här följer en principskiss över grundstrukturen i de nätverk av individer som tillsammans bildar de Lokala Parallellsamhällen som boken beskriver. Denna grundstruktur är inte avsedd att vara en norm som måste följas utan snarare ett pedagogiskt strukturerat förslag att utgå från när man prövar sig fram.
Ovan ser du en schematisk bild av denna grundstruktur bestående av en mängd grupper med vardera 6 medlemmar. Varje grupp är markerad med en bokstav i mitten omgiven av de 6 medlemmarna i form av streckfigurer. (Denna bild finns även i färg på bokens baksida.)
Varje sådan grupp är omgiven av ytterligare 6 sådana grupper, och varje medlem ingår på detta sätt i 3 grupper samtidigt. Därigenom står varje individ i direkt kontakt med 12 andra individer, vilket framgår av strecken som förbinder dem.
Om vi tar den något större (blå) streckfiguren som exempel så ingår just den individen i de tre grupperna A, E och C och står alltså i direkt kontakt med alla medlemmar i dessa tre grupper. Notera att även individen ovanför den större (blå) individen är med i både grupp A och E, men däremot inte i grupp C. Istället är den även med i grupp F. På detta sätt finns det alltid 2 medlemmar i varje grupp som även ingår i de närmast omgivande grupperna.
Poängen med detta är att alla grupper ska ha minst en medlems direktkontakt med varje närliggande grupp, och genom att de är två så kan en av dem lämna gruppen utan att direktkontakten mellan grupperna försvinner helt.
Varje individ representerar bara sig själv och inte sina grupper, däremot går kontakten och informationsutbytet mellan två grupper via de individer som är medlemmar i båda grupperna.
Som du ser är alla grupper därigenom i indirekt kontakt med alla andra grupper, och har därmed möjlighet till indirekt informationsutbyte med samtliga grupper även om direktkontakten med en eller flera av grupperna skulle brytas.
Om du känner igen denna grundläggande struktur så kan det bero på att Internets tekniska infrastruktur är uppbyggd på ett liknande sätt, fast med ett nätverk av serverdatorer istället för individer. Detta gör att även om en hel världsdels serverdatorer skulle slås ut så fortsätter ändå nätverket Internet att fungera i övriga världen, på grund av att dess tekniska infrastruktur varken är hierarkisk eller centraliserad.
Eftersom nätverket i grundstrukturen ovan består av många väldigt olika individer så kan vissa grupper ha fler medlemmar och vissa ha färre medlemmar. Vissa individer kan vara med i fler än tre grupper och vissa är bara med i en grupp. Vissa gruppers medlemmar kan ha mycket kontakt och vissa mindre. Grundstrukturen är enbart avsedd att beskriva nätverkets principiella uppbyggnad, och är väldigt flexibel för övrigt. Var och en får pröva sig fram.
Nätverket kan till en början bestå av enskilda geografiskt spridda grupper som inte har kontakt med andra grupper. Med tiden bildas fler grupper som kan koppla samman nätverket mer och mer.
Det kan således uppstå grupper lite varstans i landet som långt senare blir sammankopplade, samtidigt som det även kan börja med en enskild grupp som knoppar av sig s¨å att nätverket utvidgas geografiskt från just den gruppen.