• Mat

Med utgångspunkt från att vi köper vår mat någonstans så kan vi börja med att välja mellan större och mindre matbutiker, torghandel eller direktköp från lantgårdar. Vi kan även starta en lokal inköpsförening eller ett andelsjordbruk där kunderna förskottsbetalar en lokal odlare för säsongens skörd.

Men man kan även producera sin mat själv genom egen odling och djurhållning – eller från vilda växter och djur – som skördas, jagas, fiskas eller fångas i fällor. Och även om man inte producerar allt man äter själv så kan man ofta byta till sig något man saknar mot något man har överskott av.

Odling kräver antingen odlingsmark utomhus eller odlingsjord inomhus, och man kan välja att odla på mer eller mindre naturliga sätt. Jorden behöver även tillsättas naturlig näring från växtkompost och/eller djurgödsel, som även kan kombineras med så kallad biokol och vanlig urin. Konstgödsel faller helt bort i detta sammanhang på grund av den storskaliga och centraliserade framställningen.

Djurhållning kräver både byggnader, föda, och tillsyn av djuren. Beroende på djurslag så kan matproduktionen bestå av mjölk, ägg eller kött. Andra produkter som därutöver kan tillkomma är gödsel, ull, päls och skinn. Vissa djur kan även användas som dragdjur och för transport, samt inte minst som både sällskap och vakthållning.

Skadedjursbekämpning krävs vanligtvis vid både odling och djurhållning, och kan ske på mer eller mindre djur- och naturvänliga sätt beroende på skadornas omfattning. Detta kan vara mycket svårt att både förutse och åtgärda, beroende på växlande väder och temperatur.

Såväl animalisk som vegetabilisk mat kan få förlängd hållbarhet på olika sätt, som konservering, torkning, rökning, mjölksyrning, saltning, inläggning och djupfrysning. Vilket man föredrar beror både på vad man tycker om slutprodukten och själva beredningsproceduren, men endast torkade fröer har fördelen att de både kan ätas och förökas efter mycket lång förvaring.

Förvaring av färskvaror sker vanligtvis i kylskåp, skafferi, matkällare eller jordkällare, beroende på vad man har tillgång till. En välbyggd jordkällare är den mest idealiska av dessa för produkterna, med kring 5 grader på vintern och kring 11 grader på sommaren.

Förutom att skaffa sig en mer oberoende matförsörjning genom att välja lokala produkter eller kultivera och lagra dem själv, så kan man lära sig att må bra även utan mat – eller med mindre mängd mat – under kortare eller längre perioder. Att känna till hur man fungerar under sådana omständigheter kan vara både fysiologiskt och psykologiskt avgörande för hur man klarar en sådan utmaning.