• Inkomst

Man kan skaffa sig en inkomst på flera olika sätt. De vanligaste är att man är anställd av ett företag eller har ett företag med eller utan anställda. Man kan ha ett eget företag eller äga det tillsammans med andra, vanligtvis i bolagsform eller som firma eller någon form av ekonomisk förening.

Man kan även ha inkomster från bidrag , pension eller andra försäkringar, eller helt privata inkomster från verksamheter som bedrivs i begränsad omfattning. Det förekommer dessutom olagliga inkomster av olika slag, men detta ligger helt utanför den här bokens ramar.

Bidrag, pension och försäkringar förutsätter både att utbetalningssystemen fungerar och att det finns något att betala ut. Dessa system står och faller med hur väl samhället fungerar, och alternativet till dessa system är att vänner och bekanta frivilligt tar över en sådan försörjning av någon. I nära relationer är det vanligtvis självklart att försörja den som behöver det, om man kan.

Privata inkomster från uthyrning, växtodling, djurhållning, bärplockning, barnpassning, loppmarknad, tiggeri och annat som sker på amatörbasis i begränsad omfattning fungerar redan relativt oberoende av samhällssystemet, medan privat aktiehandel, valutahandel och liknande tvärtom är helt beroende av detta system.

Ett företag i bolagsform skiljer sig från en firma genom att firman består primärt av dess innehavare som därför är ekonomiskt ansvarig för företaget, medan ett bolag är juridiskt fristående från ägaren, som därför inte har något personligt ekonomiskt ansvar för företaget. Däremot måste ett bolags ägare börja med att investera 25.000:- i sitt företag, medan en firma inte kräver någon initial insats alls.

Vare sig man är anställd eller har ett företag så påverkas man på ett liknande sätt av samhällsförändringar, eftersom man verkar inom samma bransch. Vissa branscher är endast framgångsrika i goda tider medan andra klarar sig mycket bra även i dåliga tider. Lyxkonsumtion försvinner i dåliga tider samtidigt som konsumtion av billiga basvaror istället ökar.

Eftersom mat och sjukvård är två områden som behöver fungera även vid kriser av olika slag, så är alla som antingen arbetar med vård eller matframställning av något slag garanterat efterfrågade i alla samhällssituationer. Vill man vara säker på att den inkomst man har från sitt arbete inte plötsligt försvinner så är det framför allt inom dessa områden man ska vara verksam.

Även som privatperson är den som kan framställa mat eller ge vård en oerhört värdefull resurs för sin närmaste omgivning – och inte minst för sig själv – både i samband med en samhällskris och i största allmänhet. Men även helt andra yrkesfärdigheter kan vara nog så värdefulla – om än inte lika livsavgörande – genom att bidra till en ökad livskvalitet för den närmaste omgivningen eller för hela samhället.

Exakt vilken verksamhet man sysslar med för att få en inkomst kan därför både vara avgörande för om inkomsten faller bort vid en samhällskris, och bidra i större eller mindre utsträckning till omgivningens livskvalitet. Vilka verksamheter förutom sjukvård och matframställning som är mest värdefulla i detta avseende både kan och bör diskuteras för att öka medvetenheten om detta överlag.

Den inkomst man får för sitt arbete består vanligtvis av pengar, men kan i vissa fall även bestå av förmåner, varor och tjänster. Och därmed kommer vi även in på valutor av olika slag, vilket nästa kapitel handlar om.