En fot i vardera samhälle

Vi kommer alltid att stå med minst ena foten i det omgivande samhället som vi redan lever i vare sig vi vill eller inte. Den andra foten kan vi däremot välja att sätta i ett Lokalt Parallellsamhälle om vi vill.

Ju bättre det ena samhället fungerar desto mer vikt kan vi lägga på den foten, och ju sämre det fungerar desto mer vikt kan vi lägga på den andra foten. Men inte nog med det: Ju mer vi föredrar det ena desto mer vikt vill vi lägga på den foten, och ju mer vi föredrar det andra desto mer vikt vill vi lägga på den andra foten.

Vad som kan anses fungera eller inte i detta sammanhang kan det råda delade meningar om, och vad som är att föredra råder det alltid delade meningar om. Därför kan vi alla ha väldigt olika uppfattning om vilken fot vi vill lägga mer vikt på, och även ha många olika skäl till att faktiskt göra det eller inte.

Lokala Parallellsamhällen kan också välja att vara mer eller mindre beroende av det omgivande samhället. Den osårbara organisationsformen kan till exempel göras sårbart beroende av vårt moderna samhälles högteknologi i form av sociala media och webbleverantörer för att dra nytta av de stora fördelar som detta samtidigt innebär.

Man kan till exempel främja och underlätta kommunikation och informationsspridning genom att relativt enkelt skapa ett offentligt forum i form av en Facebookgrupp eller interaktiv hemsida. Men förutom att man då centraliserar organisationens kommunikation och information och gör sig beroende av privata företag så blir ofta den interna administrationen beroende av ett litet antal nyckelpersoner som då även blir indirekta representanter för hela organisationen.

Om man dessutom lyckas få samtliga medlemmar att delta i ett sådant forum så utgör det då samtidigt en sorts informell centraliserad medlemsförteckning som vem som helst kan ta del av. Men så länge alla väljer att vara med frivilligt, och de som vill stå utanför detta sammanhang inte exponeras där, så är det ju var och ens eget ansvar.

Grundtipset är att hela tiden hålla koll på om det man engagerar sig i bygger på hierarki, centralisering eller representation, och i så fall antingen hitta fungerande alternativ, helt låta bli det, eller att medvetet använda det som en fördel som man snabbt kan välja bort och klara sig utan.

Sedan kan det ju också vara så att man dessutom är engagerad i att åtgärda samhällets dysfunktioner på systemnivå och därför inte vill vara alltför engagerad i lösningar som ligger utanför detta system – även om man inser att det blir helt nödvändigt om dysfunktionerna inte går att åtgärda inom systemet.

Skillnaden mellan dessa två typer av åtgärder är att den ena kräver att åtgärden först får politisk majoritet och sedan börjar genomföras nationellt eller regionalt, medan den andra åtgärden bara kräver att du själv omedelbart börjar genomföra den lokalt. Var och en får bedöma möjligheten att lyckas och sedan göra sitt val – även om det ena inte utesluter det andra, och man därför kan verka för båda dessa typer av åtgärder.

Eftersom vissa samhällsfunktioner kan gå starkt framåt samtidigt som andra går bakåt så kommer många att vilja ta del av de fördelar som detta för med sig, samtidigt som de även verkar för Lokala Parallellsamhällen för att göra sig oberoende av nackdelarna.

Är man bara medveten om vilket fot man står på i de många olika sammanhang man rör sig, så kan man snabbt återfå balansen genom att byta fot om det plötsligt skulle bli ostadigt. Men det förutsätter förstås att åtminstone ena foten hamnar på stadig mark när man sätter ner den.