I goda tider och dåliga

De olika förslag till lösningar som du finner i den avslutande delen av boken har alla det gemensamt att de är avsedda att vara lika önskvärda och lämpliga i såväl tider av kris som i goda tider. Detta gör att boken kan användas som en lika användbar handbok för eftervärlden vare sig det visar sig att jag har rätt eller fel angående Västvärldens nedgång och fall.

Det är mycket vanligt att olika samhällsfunktioner antingen är avsedda att fungera och vara önskvärda i goda tider eller enbart i kristider, dvs när allt är bra så gör vi på ett sätt och när det är kris så slutar vi med det och gör istället på ett helt annat sätt. Detta antingen-eller-tänkande är det första man behöver komma bort ifrån i det här sammanhanget.

När man ska utforma förslag som är lika önskvärda i goda som dåliga tider så behöver man givetvis göra en hel del rent subjektiva avväganden som beror på vilken livsstil man föredrar och vilka intressen man har. Därför är mina förslag sannolikt inte lika önskvärda för alla, och jag räknar med att de allra flesta faktiskt föredrar att helt eller delvis avstå från de lösningar jag föreslår.

Alla förslag till lösningar som jag lägger fram i sista delen av boken har kommit till som en logisk följd av de observationer och perspektiv som beskrivs i bokens avdelning Fallstudier. Tidigare har mitt fokus enbart varit samhällsförändringar på systemnivå. Men efter många och långa diskussioner i olika samtalsgrupper under senare år – som alla landade i det jag beskriver som Lokala Parallellsamhällen längre fram i boken – så bytte jag fokus.

Detta betyder inte att man ska låta bli att samtidigt verka för förbättringar på systemnivå. Det viktiga är att var och en gör något den tror på, så att tiden och energin som läggs ner känns meningsfull och väl använd. Och lika viktigt är att även se värdet i att andra av samma anledning väljer att göra något som man själv har valt bort eller kanske inte ens har övervägt att göra.

Ibland måste man ändra sig när man upptäcker att den lösning man tidigare trott på är alltför osannolik, tar alltför lång tid eller har otillräckligt stöd hos andra som den är beroende av. Precis så blev det för mig under det tidigare arbetet med just de frågor som nu har utmynnat i denna bok. Kanske blir det även så för dig när du läser den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *