Man kan fråga sig om det som jag har valt att kalla Lokala Parallellsamhällen kanske lika gärna skulle kunna kallas Parallella Lokalsamhällen. Detta har i alla fall jag frågat mig, och kommit fram till en hårfin men avgörande skillnad.
Lokala Parallellsamhällen betonar att de är Lokala medan Parallella Lokalsamhällen betonar att de är Parallella. Så vi måste först reda ut vad som menas med Parallellsamhälle och Lokalsamhälle.
Ett Parallellsamhälle uppstår när ett tillräckligt stort antal människor bestämmer sig för att helt eller delvis förlita sig på ett eget system istället för det samhällssystem som de ingår i. Det räcker inte med att ett fåtal personer som råkar ha samma specialintresse bildar en klubb med egna regler för att det ska kallas ett Parallellsamhälle.
Det som allmänt kallas Civilsamhället utgör ett välkänt Parallellsamhälle som med frivilliga ideella krafter gör sådant som även det omgivande samhället erbjuder, med skillnaden att Civilsamhället är en självständig och ibland helt oberoende del av det omgivande samhället.
Civilsamhället består dels av allt arbete som utförs i det egna hushållet, och dels av både liknande och ytterligare arbetsinsatser på fritiden för andra människor, i mer eller mindre organiserade former. Men trots att det sker parallellt med samhällets motsvarande avlönade och avgiftsbelagda tjänster, så betraktas Civilsamhället mer som ett komplement till det omgivande samhället än som ett Parallellsamhälle.
En betydligt mer kontroversiell typ av Parallellsamhälle uppstår när olika klaner eller brottssyndikat inte följer samhällets lagar utan istället har egna lagar och egen rättsskipning för sina medlemmar. Denna typ av hierarkiska Parallellsamhällen står i uppsåtlig och direkt konflikt med det omgivande samhällets lagar, och ses därför snarare som ett hot mot detta än som ett komplement.
De Lokala Parallellsamhällen som beskrivs i denna bok ingår redan som en del av Civilsamhället, dvs kompletterande och inte i konflikt med det omgivande samhället. De kan enbart urskiljas från det övriga Civilsamhället genom att de är organiserade på ett sätt som varken är hierarkiskt eller centraliserat.
Vad gäller begreppet Lokalsamhälle så avses vanligtvis en geografiskt begränsad del av det omgivande samhället. Det kan vara en region, en kommun, en stad, en ort eller en by. Men eftersom Lokalsamhällen kan ha så olika stor geografisk utbredning så framgår inte dess storlek tillräckligt tydligt för bokens Lokala Parallellsamhällen. Därför har jag valt att inte använda Lokalsamhälle som benämning.
Däremot brukar den geografiska benämningen Lokal användas för att betona att det rör sig om ett betydligt mindre geografiskt område än ett helt Lokalsamhälle, och beskriver därför tydligare småskaligheten i ett Lokalt Parallellsamhälle.
Jag har alltså valt att använda benämningen Lokala Parallellsamhällen istället för Parallella Lokalsamhällen just för att betona denna avgörande skillnad – även om det kanske kan uppfattas som rent hårklyveri.