• Skola

Skola är samlingsnamnet på en plats där man kan lära sig saker, teoretiskt eller praktiskt. Det finns därför väldigt många olika typer av skolor, och många menar att även livet är en skola eftersom man ständigt lär sig saker. Skolor kan vara fysiska byggnader där det bedrivs undervisning men skolor kan även vara helt virtuella platser på Internet som kan nås nästan oavsett var man är.

Skolor kan vara kommunala (förskola, grundskola, gymnasium och folkhögskola), statliga (universitet och högskolor) eller privata (alla nivåer). Samma lagar och regler gäller oavsett vem som äger en skola. Privata skolor kan vara ägda av bolag, stiftelser eller föreningar, där ägarna kan vara allt från riskkapitalister till föräldrakooperativ.

Hemundervisning förbjöds i praktiken i Sverige 2011, för att förhindra att barn enbart får föräldrarnas värdegrund istället för samhällets. I Sverige råder därför även skolplikt enligt lag för grundskolans årskurs 1-9. All övrig skolgång är frivillig, och både grundskola och högre utbildning i Sverige är kostnadsfri för svenska medborgare.

Olika skolor kan skilja sig mycket från varandra beroende på pedagogik, klasstorlek, elevantal, lärartäthet och mycket annat. Många skolor centraliseras till allt större enheter i allt större orter, medan mindre skolor på mindre orter läggs ner av samma ekonomiska skäl.

Vid en samhällskris är skolan därför en sårbar del av samhället numera, förutom när den är lokalt belägen med lokala lärare. Även virtuella skolor med distansundervisning online blir sårbara på grund av beroendet av att el och internet måste fungera. Detta gäller givetvis även för privata självstudier online.

Något som däremot fungerar i alla lägen är lokala studier med analoga läromedel eller praktisk utbildning. Och detta kan både ske i form av en skola av något slag eller genom att man ständigt lär sig nya saker av vänner och bekanta – både i teori och praktik. Man fortsätter ju att lära sig saker på olika sätt även efter att ens skolgång är klar.

Att då vara omgiven av vänner som har andra kunskaper och färdigheter än en själv har fördelen att alla kan bidra till varandras kunskap eller skolning, och tillsammans har man då även en betydligt bredare kompetens än om samtliga har samma intresse och är experter inom ett och samma område. Detta gäller inte minst mellan olika generationer, vilka alltid har mycket att lära av varandra.