Hygien handlar främst om rengöring av olika slag, som att tvätta sig själv, sitt hår och sina kläder med mera. Även tandborstning och toalettbesök ingår i hygien. Samt att hålla rent omkring sig där man bor. Skyddskläder av olika slag kan ses som förebyggande hygien.
I de flesta fall behövs Vatten för god hygien och i vissa fall även Värme och/eller Elektricitet. Det kan då vara lämpligt att gå tillbaka till de tre kapitel i boken som har just dessa rubriker för att se hur man kan göra på olika sätt med dem, både under och efter användning för olika typer av hygien.
Kravet på vattenkvalitet varierar för olika typer av hygien. Ett tänkbart återbruksflöde med olika typer av vatten kan se ut enligt nedan – där även ursprungsvattnet på raden ovanför samt vattnet till vänster på samma rad kan användas.
Kran/Brunn -> Tandborstning och Tvätt -> WC
Sjö/Regn -> Tvätt -> Disk -> WC
Hav/Damm -> WC
Om man använder naturvänliga rengöringsmedel så kan tvättvattnet även användas till bevattning istället för till WC, vilket gör sådana medel till ett självklart val. Såpa, bikarbonat, ättika och örter av olika slag är några sådana alternativ, och för tandhygien även salt, kokosolja och kryddnejlikor.
Vissa naturmaterial som ylle ställer skonsammare krav på tvätt och kan även luftas rena. Annars kan både tvätt och disk utföras med hjälp av allt från helautomatiska maskiner till att göras helt för hand med eller utan uppvärmning och mekaniska hjälpmedel.
Vad gäller den personliga hygienens utrustning så kan man på en fallande skala använda bastu, badkar, dusch, tvättlapp, regn, sjö eller hav – beroende på vilken temperatur och övrig komfort man önskar. Motsvarande för tandhygien blir eltandborste, mellanrumsborste, tandtråd, tandborste, spretig kvist eller munsköljning.
Toaletter finns i otaliga varianter, och vanligast i vårt land är en WC som använder dricksvatten till spolningen. Genom att detta system är så utbyggt och vanligt så fortsätter det att användas trots många andra alternativ. Förbränningstoa och frystoa är två högteknologiska alternativ som inte kräver vatten och avlopp men istället el. En kemtoa är inte avsedd för permanent bruk och är därför inget alternativ i detta sammanhang.
Mulltoa, utedass och liknande varianter kräver varken el, vatten eller avlopp när de används rätt. Vissa toaletter som separerar urin och fekalier tillhör också denna kategori. Resurshushållning och att återföra näringen från människan till den lokala naturen är en avgörande anledning till att välja dessa lösningar. Bekvämlighet och vana är sannolikt de främsta anledningarna till att välja övriga alternativ.
Man kan ofta prova olika hygienlösningar för att utvärdera dem, antingen själv eller hos någon som har infört en viss lösning. Eftersom det finns så många varianter är det bra att även utbyta erfarenheter med andra intresserade. Och framför allt ha respekt för att vi alla är olika och därför har olika preferenser när det gäller vilken lösning man väljer.